Română (România)English (United Kingdom)Hungarian (formal)

 

 


 

 

Selmeczi György: BIZÁNC

 

ŐSBEMUTATÓ

opera két részben

szövegét Herczeg Ferenc drámája nyomán írta Kapecz Zsuzsa és Selmeczi György


Vezényel: Kesselyák Gergely / Jankó Zsolt


Szereplők: Nyári Zoltán / Pataki Adorján, Kele Brigitta / Egyed Apollónia, Rétyi Zsombor, Balla Sándor, Wiedemann Bernadett / Molnár Mária, Szilágyi János, Sándor Csaba, Szabó Levente, Mányoki László, Laczkó Vass Róbert, Sándor Árpád, Covacinschi Yolanda, Köpeczi Sándor

Díszlet- és jelmeztervező: Zeke Edit


Rendező: Zakariás Zalán

 


A Bizáncot Hevesi Sándor a mindenkori legjobb magyar drámának ítélte. Ma már nyilván másképpen értékeljük Herczeg Ferenc művét, de ahhoz kétség nem fér, hogy az író látnoki módon jeleníti meg azt a problémahalmazt, mely mára európai létezésünk nagy dilemmáihoz vezetett: az erkölcsi értékek, a hit, az elkötelezettség kompromisszumaihoz, a megosztottsághoz, a kereszténységgel szembenálló értékrendek térhódításához. A Bizánc olvasásakor azonnal érezhetjük: ez a dráma operaszínpadra kívánkozik.


A magyar operatörténet leginkább a történelmi opera műfajában bontakozott ki. Selmeczi ennek a műfajnak a toposzait próbálja művében újradefiniálni, korunk számára érvényessé tenni. Közösségi műfaj ez, mely közvetlenül szólítja meg a mindenkori közönség erkölcsi-esztétikai meggyőződését. Nagy eszmények és nagy érzelmek mentén építkezik, nem túl bonyolult, de igen pontos karaktereket szerepeltet, hogy a hit, az elkötelezettség, az áldozatvállalás motívumait méltó súllyal közvetítse. Zenei nyelvében is tudatosan közelít azokhoz a kompozíciós eszközökhöz, melyek egyként gyökereznek az operatörténeti hagyományban és a bennünket körülvevő zenei világban.


A Bizánc bemutatása nagy vállalkozás. A sokszereplős, nagy kórust, nagy zenekart foglalkoztató alkotás jelentékeny kihívást jelent az énekművészek, a színpadi alkotók és a zenei vezetés számára egyaránt.


Bizánc történelmi sorsa tanulságos példatára az európai történetnek. Úgy érezhetjük, elérkezett az ideje, hogy levonjuk a konzekvenciákat.

  • JoomlaWorks Simple Image Rotator
  • JoomlaWorks Simple Image Rotator
  • s
BÁNFFY MIKLÓS NAPOK

Bartók Béla:
A KÉKSZAKÁLLÚ HERCEG VÁRA

és számos más esemény

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A 2014/2015-ÖS ÉVADBAN

  • JoomlaWorks Simple Image Rotator
Mendelssohn – Purcell – Carl Orff: SZENTIVÁNÉJI ÁLOM

táncjáték


Karmester: Jankó Zsolt

Díszlettervező: Venczel Attila

Jelmeztervező: Ledenják Andrea


Rendező-koreográfus: Jakab Melinda

 

 

 

 

 

 A 2014/2015-ÖS ÉVADBAN

                                                                                                                             2009 © Copyright, Kolozsvári Magyar Opera        e-mail: webmaster@hungarianopera.ro       design by: patinadesign